دکتر محمد شعبانی راد

نور شرایط تولید عمل صالح را فراهم میکند! وَ نَميرُ أَهْلَنا!

The Light provides science to our hearts!

«میر» یکی از هزار واژۀ مترادف «نور الولایة» است.
در فرهنگ لغات عربی می‌نویسند:
«فلان‏ يَمِيرُ أهله: إذا حمل إليهم أقواتهم من غير بلدهم»
مفهوم: «فراهم‌کنندۀ امکانات لازم برای تولید عمل صالح»

سُمِّيَ أَمِيرَ الْمُؤْمِنِينَ لِأَنَّهُ‏ يَمِيرُهُمُ‏ الْعِلْمَ!

امیر المومنین یعنی فراهم‌کنندۀ علم برای قلوب سلیم!

نور شرایط تولید عمل صالح را فراهم میکند! وَ نَميرُ أَهْلَنا!
« حركة في جلب الطعام الى بلده أو أهله … من غير بلدهم »
فراهم کردن شرایط عمل به نور ولایت!
فهم قبض و بسط قلبی!
مارَ الدواءَ : دارو را ذوب و حل كرد.
أَمَارَ الدّواءَ : دارو را ذوب كرد.
انگاری میخواد یه معجون شفابخش برای بیمارش فراهم کنه !
جناب طریحی اشاره زیبا و ظریفی نموده:
فلان‏ يَمِيرُ أهله: إذا حمل إليهم أقواتهم من غير بلدهم
«من غير بلدهم» + «بواد غیر ذی زرع»:
قلب، وادی غیر ذی زرع است و نور باید به درون قلب وارد شود.
و البته با توجه به پوشه زیبای بئر ، باید سر راه این نور به قلب، یک عدسی بنام معالم ربانی، این نور را در کانون شبکیه چشم اهل یقین و بصیرت ، زوم نماید ! لذا یادآوری معالم ربانی در دل شرایط عامل بینایی و بصیرت قلب است. انگاری واژه زیبای «میر» داره اینو به ما میگه که این نورانیت و آرامش درون قلب اهل یقین بخاطر زوج زیبای اوست یعنی بهره‌مندی از معالم ربانی! یعنی پیوند عبد و ربّ صورت گرفته است.
+ «خیر ما القی فی القلب الیقین»
در داستان یوسف ع نیز قحطی در کنعان بود و برادران یوسف ع برای قوت خانواده خویش به سرزمین مصر رفتند و این اشاره به همین عبارت «من غیر بلدهم» می‌باشد.
چرا به آموختن میگیم یاد گرفتن ؟!
چون میشه این آموخته ها رو در دل شرایط به یاد آورد !
آموزگار این آموخته ها که همان علم ولایت آل محمد ع است ، این معالم ربانی را در سر بزنگاه به یاد ما می آورد، لذا عبارت زیبا و پر کاربرد «یاد معالم ربانی» اشاره به همین یاد آوری آموزه های دینی است که از صاحبان نور فرا گرفته‌ایم.
یه مثال زیبا !!!
برای خرید میری هایپرمی قسمت ترشیجات ، فروشنده از هر گزینه ای که بخوای یک مقداری نمونه رایگان میده بچشی و تست کنی ببینی خوشت میاد بخری و میگی مثلا از این نمونه لطفا یک کیلو بدید !
انگاری برای اینکه با اهل یقین و بویژه اهل شک اتمام نعمت و حجت بشه و جای هیچ عذر و بهانه ای نباشه ، آل محمد ع از علومشون به قدر تست کردن به هرکسی می چشونن تا طعم شیرین آرامش به سبک آل محمد ع را مزه کنن و اونوقت مختارند بخرند یا نخرند ! اینجاست که نقش حاملان نور و کربلا و این ماموریت خطرناک ، خوب برای همه ما معلوم میشه که آل محمد ع از صاحبان نور، چی میخوان !!! میخوان که اونها قبول خطر نموده و از نور حرم به تاریکی بیرون حرم بیایند و در عرفات به هر کسی که زبانا یا زبانا و قلبا، دوست‌دار آل محمد ع است، قدری از علوم آل محمد ع را بچشاند تا همشون، طعم نور آرامش را درک نمایند. آیات « و هم یعلمون – و هم مستطیعون » اشاره به همین دارد که اونیکه کافر میشه ، چشمش به تاثیر نور معالم ربانی در قلبش می افته ولی از شدت حسادت، زیر بار اون نمیره و اینجوری با او اتمام حجت میشه !!!
+ حدیث جیش یزید: « يُقَيِّضُ لَهُ مُؤْمِناً » …
« … لَا جَرَمَ أَنَّ مَنْ عَلِمَ اللَّهُ مِنْ قَلْبِهِ مِنْ هَؤُلَاءِ الْقَوْمِ أَنَّهُ لَا يُرِيدُ إِلَّا صِيَانَةَ دِينِهِ وَ تَعْظِيمَ وَلِيِّهِ لَمْ يَتْرُكْهُ فِي يَدِ هَذَا الْمُتَلَبِّسِ الْكَافِرِ- وَ لَكِنَّهُ يُقَيِّضُ لَهُ مُؤْمِناً يَقِفُ بِهِ عَلَى الصَّوَابِ ثُمَّ يُوَفِّقُهُ اللَّهُ لِلْقَبُولِ مِنْهُ فَيَجْمَعُ اللَّهُ لَهُ بِذَلِكَ خَيْرَ الدُّنْيَا وَ الْآخِرَةِ وَ يَجْمَعُ عَلَى مَنْ أَضَلَّهُ لَعْناً فِي الدُّنْيَا وَ عَذَابَ الْآخِرَة … »
[فراهم کردن!]:
این عبارت زیبا معنا و مفهوم واژۀ میرة است که روزمره خیلی بکار می بریم.
شنیدی پدر و مادر به بچشون میگن بابا من همه چیزو برات فراهم کردم حالا بشین درستو بخون!
وقتی همه چیز فراهم میشه دیگه جای هیچ نگرانی نیست که یه جای کار بلنگه!
الْمِيرَةُ: الطّعام‏ يَمْتَارُهُ‏ الإنسان، يقال: مَارَ أهلَهُ‏ يَمِيرُهُمْ‏.
مِيرَةُ غذا و طعامى است كه انسان فراهم ميكند.
مَارَ أَهْلَهُ‏ يَمِيرُهُمْ‏: براى خانواده‏‌اش غذا فراهم كرد.
فراهم : التَجمُّع، المُعدِّ، الجاهِز، مُستعِد، مُهيَّأ
فراهم شدن : أن يَستعد، يَتهيأ، يَجهَز
فراهم كردن : أن يُعِدّ، يُهيِّئ، يُجهِّز
فراهم كردن زمينه‏‌هاى عملى براى اجراى قراردادها:
«تَوْفِيرُ الاَرضِيّاتِ الْعَمَلِيِّةِ لِتَنْفِيذِ الاِتِّفَاقِيّاتِ»
+ «وفر – وفور – موهای پرپشت»
+ مفهوم فراهم کردن
پس آل محمد ع برای اهلش شرایط عمل به نور ولایت را فراهم می نمایند « وَ نَميرُ أَهْلَنا »!
+ قبض و بسط
چجوری ؟ با ایجاد حوادث و آیات و تقدیرات …
و قبلا هم به سبب آشنایی با معالم ربانی ، نور ولایت علمی آل محمد ع به تو آموزش داده شده !
پس از دو چیز گرانبها یعنی آیاتی و رسلی بهره مند شده ای !
فقط میمونه انجام وظیفه در دل شرایط یعنی استعمال معالم ربانی در دل شرایط آیات و تولید نور آرامش عمل صالح ان شاء الله تعالی …
دیدی یکی رو که دوست دارن باهاشون همسفر بشه، بهش پیشنهاد میدن فلانی تو فقط با ما بیا به مسافرت ! ما نظر تو رو هم جلب میکنیم !!! یعنی شرایطی که بهت خوش بگذره رو فراهم می کنیم !
انگاری تو بخواه که به نور ولایت عامل باشی «آیه سیر» ، امکانات و تجهیزات لازم برای انجامش با آل محمد ع ! اونا همه چیزو از قبل برای تو فراهم کرده‌اند، به این دلیل به علی ع می گویند امیر المومنین ع «سُمِّيَ أَمِيرَ الْمُؤْمِنِينَ لِأَنَّهُ‏ يَمِيرُهُمُ‏ الْعِلْمَ».
آیۀ «و جعلنا بینهم و بین القری التی بارکنا فیها قری ظاهرة سیرو فیها لیالی و ایاما آمنین»، اشاره به همین فراهم نمودن شرطِ سیرِ امن- تا رسیدن قلب به نور علم و حکمت قرای مبارکه، یعنی آل محمد ع- دارد، یعنی آشنایی با صاحبان نور برای اخذ علوم آل محمد ع است.
+ «مصلحت»

[سورة يوسف (۱۲): الآيات ۶۳ الى ۶۶]
فَلَمَّا رَجَعُوا إِلى‏ أَبِيهِمْ قالُوا يا أَبانا مُنِعَ مِنَّا الْكَيْلُ فَأَرْسِلْ مَعَنا أَخانا نَكْتَلْ وَ إِنَّا لَهُ لَحافِظُونَ (۶۳)
پس چون به سوى پدر خود بازگشتند، گفتند: «اى پدر، پيمانه از ما منع شد. برادرمان را با ما بفرست تا پيمانه بگيريم، و ما نگهبان او خواهيم بود.»
قالَ هَلْ آمَنُكُمْ عَلَيْهِ إِلاَّ كَما أَمِنْتُكُمْ عَلى‏ أَخِيهِ مِنْ قَبْلُ فَاللَّهُ خَيْرٌ حافِظاً وَ هُوَ أَرْحَمُ الرَّاحِمِينَ (۶۴)
[يعقوب‏] گفت: «آيا همان گونه كه شما را پيش از اين بر برادرش امين گردانيدم، بر او امين سازم؟ پس خدا بهترين نگهبان است، و اوست مهربانترين مهربانان.»
وَ لَمَّا فَتَحُوا مَتاعَهُمْ وَجَدُوا بِضاعَتَهُمْ رُدَّتْ إِلَيْهِمْ قالُوا يا أَبانا ما نَبْغِي هذِهِ بِضاعَتُنا رُدَّتْ إِلَيْنا وَ نَمِيرُ أَهْلَنا وَ نَحْفَظُ أَخانا وَ نَزْدادُ كَيْلَ بَعِيرٍ ذلِكَ كَيْلٌ يَسِيرٌ (۶۵)
و هنگامى كه بارهاى خود را گشودند، دريافتند كه سرمايه‏‌شان بدانها بازگردانيده شده است. گفتند: «اى پدر، [ديگر] چه مى‏‌خواهيم؟ اين سرمايه ماست كه به ما بازگردانيده شده است. قوت خانواده خود را فراهم، و برادرمان را نگهبانى مى‏‌كنيم، و [با بردن او] يك بار شتر مى‌‏افزاييم، و اين [پيمانه اضافى نزد عزيز] پيمانه‏‌اى ناچيز است.»
قالَ لَنْ أُرْسِلَهُ مَعَكُمْ حَتَّى تُؤْتُونِ مَوْثِقاً مِنَ اللَّهِ لَتَأْتُنَّنِي بِهِ إِلاَّ أَنْ يُحاطَ بِكُمْ فَلَمَّا آتَوْهُ مَوْثِقَهُمْ قالَ اللَّهُ عَلى‏ ما نَقُولُ وَكِيلٌ (۶۶)
گفت: «هرگز او را با شما نخواهم فرستاد تا با من با نام خدا پيمان استوارى ببنديد كه حتماً او را نزد من باز آوريد، مگر آنكه گرفتار [حادثه‏‌اى‏] شويد.» پس چون پيمان خود را با او استوار كردند [يعقوب‏] گفت: «خدا بر آنچه مى‌‏گوييم وكيل است.»

امام کاظم علیه السلام:
عَنْ أَحْمَدَ‌بْنِ‌عُمَرَ قَالَ:
سَأَلْتُ أَبَاالْحَسَنِ (علیه السلام)
لِمَ سُمِّیَ أَمِیرَ‌الْمُؤْمِنِینَ (علیه السلام)
قَالَ
لِأَنَّهُ یَمِیرُهُمْ الْعِلْمَ
أَمَا سَمِعْتَ فِی کِتَابِ اللَّهِ وَ نَمِیرُ أَهْلَنا.

احمدبن‌عمر گوید:
از امام کاظم (علیه السلام) پرسیدم:
«فدایتان شوم! چرا امیرمؤمنان (علیه السلام)، امیرمؤمنان نامیده شد»؟
فرمود:
«چون آذوقه‌ای که امام (علیه السلام) به آنان می‌دهد، دانش است؛
مگر این سخن خداوند نَمِیرُ أَهْلَنَا را نشنیده‌ای»؟!

اشتراک گذاری مطالب در شبکه های اجتماعی