دکتر محمد شعبانی راد

ارزیاب نورانی!

Luminous evaluator!
A simple practical self-assessment tool!
By knowing the changes in the Light of your inner world, you can practically assess your condition!
From the condition of darkness and the light of your heart, you can realize your mistakes.

ارزیاب نورانی!
یک ابزار ساده ارزیابی شخصی!
با دانستن تغییرات نور جهان درونی خود «قبض و بسط نور»، عملاً می توانید وضعیت خود را ارزیابی کنید! «قلب».
از وضعیت تاریکی و نور قلب خود می‌توانید به اشتباهات خود پی ببرید.
وظیفه ما ارزیابی دیگران نیست، بلکه ارزیابی عملکرد خودمان در هر شرایطی است. باید مدام «کارگاه خودشناسی» برگزار کنیم. «ورک‌شاپ».

اگه صادقانه، حقیقت دنیای قلب خودمونو با خدای خودمون درمیان بگذاریم، و فضای قلب را در اختیار خدا بگذاریم، واقعیت را برای ما بازگو می‌کند.
این زبان و کلام خدا، همان کلام نورانی یعنی قبض و بسط نور است که قلب پویا آن را می‌فهمد. 

بیایید از حوادثی که برامون پیش میاد ، تو خونه و با خانواده خودمون ورک‌شاپ بذاریم و خوب بررسی کنیم ببینیم چقدر حسودیم! و هیچ از آبرو ریزیهاش نگران نباشیم، که همه بیماریم، و هیچکس نمیتونه یکی دیگه رو مسخره کنه، چون خودشم بیماره! و این ورک‌شاپ‌ها بدرد این میخوره که بفهمیم چقدر جای فرشته نگهبان در زندگی روزمره ما، در ملکوت قلبمون خالیه، و اینهمه مشکلات پیش اومده در زندگیها، به دلیل همین فقدان رابطه قلبی با نور هدایت فرشته نگهبان است! اگه میتونستی و میخواستی (که هم میتونی و هم میشه بخوای) این ارتباط حیاتی برقرار بشه، اونوقت می‌دیدی که چقدر عملکرد تو متفاوت خواهد بود.
پس بیایید این فرهنگ برگزاری ورک‌شاپ‌های خودشناسی رو با بیان حوادث روزمره زندگیمون، برای خودمون و فرزندانمون جا بندازیم و اونو بارها و بارها تکرار کنیم تا خوب یاد بگیریم که زندگی کردن واقعی و صحیح با این روش چیه و چجوریه و تفاوتش را عملا حس کنیم و این میشه نیکوکاری (بِرّ) که داره  عملا اینجوری بین خانواده‌ها گسترش پیدا میکنه.
هر امتحانی که خدا سر راهمون میذاره،  خودش یک کارگاه بزرگ خود‌شناسی و خداشناسی برای کسی است که از فرشته نگهبانش راهشو یاد گرفته که در این مشکلات، به چی فکر کنه و به چی کاری نداشته باشه! زرنگ اونیه که به تقدیرات خدا گیر نده و کاری نداشته باشه و راضی باشه و ببینه چه وظیفه‌ای داره! متوجه تاریکی حسادتش بشه و اونو کنار بذاره و به حرف فرشته نگهبانش گوش کنه! اما حسود اونیه که به تقدیرات گیر میده و بجای اینکه به حرف فرشته نگهبانش گوش کنه، با او یکی بدو میکنه و قبولش نداره و به حرفش نمیکنه!
در هر امتحانی که باهاش روبرو میشیم، این مطلب آشکار میشه که کیا حسودن و حسادتشونو ادامه میدن و کیا حسودن اما حسادتشونو ادامه نمیدن! و خدا هم مشغول فرایند جداسازی افراد است که اینقدر حکیمانه و یکریز در حال برگزاری امتحانات تخصصی است! «سنریهم آیاتنا فی الآفاق و فی انفسهم حتی یتبین لهم انه الحق».
وقتی از همه تقدیرات خدا شاکی هستی و یک ذره از قضا و قدر الهی رضایت نداری، معنای این حال قلبی میشه حسادت!
اون ابزار ساده‌ای که عملا میتونی این حسادت خودتو بفهمی و ارزیابی کنی، تاریکی قلبته! پس «من عرف نفسه بالحسادة فقد عرف ربه بالنور» شناخت تاریکی، با نور میسّر می شود! به‌عبارت دیگر شناخت خود، با شناخت و معرفت نور خدا امکان پذیر میگردد.
ما بایستی روزبه‌روز بیشتر و بهتر خودمونو بشناسیم که چقدر حسودیم واقعا!
ببین در هر سختی زندگی، که خدا برات تقدیر میکنه، چقدر زیبا و قشنگ تو رو به خودت میشناسونه! چقدر حوادث، کارگاه زیبایی برای خودشناسی ما هستند!
این حوادث اند که دست ما را رو می کنند. مُقَدِّر این حوادث یعنی خدا، خیلی زرنگه و یه جوری ما رو به خودمون و دیگران میشناسونه که اصلا نمیتونی فکرشو هم بکنی و باورت نمیشه!
اینجا، یاد آوری ورک‌شاپ آبگوشت، خالی از لطف نیست! اگه این حادثه پیش نمیومد، در واقع اگه خدا این حادثه رو تقدیر نمیکرد من از کجا میخواستم بفهمم حسودم؟! و تا وقتی نفهمی مشکل داری، برای اصلاحش هم هیچ کاری نخواهی کرد! پس خدا گام اول اصلاح و تربیت رو با ایجاد حوادثی که خوشمون نمیاد، برمیداره! قدم اول درمان بیماری بدخیم حسادت همینه! تا خودت ببینی و قبول کنی که چقدر حسودی و اشکال داری و ناتوانی! و حاضری برای بی ارزش ترین چیزها، همه رو ناآرام کنی (و اول از همه، خودتو) تا تمنای خودتو برآورده کنی!
قدم مهم بعدی درمان رو خودت باید برداری یعنی قبول کنی که حسودی و مشکل داری و باید درمان بشی! پس در واقع خدا میگه، خودت باید دلت به حال خودت بسوزه! وگرنه منِ خدا که می‌بینی از روی دلسوزی دارم تقدیراتی عرضه میکنم تا پی به بیماری وخیمت ببری و نگاهت به اون ساعت شنی معکوس عمرت باشه که هر لحظه بوی تمومی میده و اگه این بمب حسادت تا قبل از اتمام اون لحظه موعود، خنثی نشه ، چنان انفجاری ایجاد کنه که برای همیشه، شعله‌های آتش حسادتت، تو رو در جهنم، مخلّد در نار می‌نماید.
پس تا زنده‌ایم خدا از این ورک‌شاپ‌ها زیاد برگزار میکنه و ما حق اعتراض به تقدیراتی که درمان بیماری ماست رو نداریم، بلکه باید به وظیفه خودمون – که همانا رضایت به این «تقدیر درمانی» است – عمل کنیم و صبر کنیم تا خدا کار خودشو انجام بده و ما هم اعتراضی نداشته باشیم.

تقدیرات در مُلک و تقدیرات در مَلکوت، با هم، مو نمیزنن!

ورک‌شاپ آقای ا.ش.! «تطیّر نزن!»
یکی از مخاطبین علاقمند، داستان جالبی تعریف میکنه که شنیدنش و دیدن فیلم مستندش خالی از لطف نیست!
«یک روز که از سر کار اومدم خونه دیدم خانومم ناراحته و به قول خودمون تو دارک موده. قرار بود برای خرید بیرون بریم و تو راه با هم صحبت کردیم. تو مسیر، همسرم در مورد اون موضوع صحبت می‌کرد و من هم سعی میکردم متقاعدش کنم که باید تحمل کنه و این موضوع هم ان شاء الله ختم به خیر خواهد شد و … تو همین حال و هوا بودیم که از ماشین پیاده شدیم تا از پل هوایی عابر پیاده، بریم اونطرف خیابان که با صحنه جالبی روبرو شدیم و خانومم با دیدن همان چیزی که فیلمشو براتون ارسال کردم، جواب همه سوالاتش رو گرفت…»

تقدیرات در ملک و تقدیرات در ملکوت، با هم، مو نمیزنن!

توی این ورک شاپها در واقع بطور همزمان و سینکرونایزد میخوایم ارتباط دقیق ملک و ملکوت را با هم همزمان بررسی کنیم و اوناییکه تو قلبمون میگذره رو با اونایی که بیرون واقع میشه رو کنار هم بذاریم ببینیم آیا فطوری در خلق الرحمن میشه پیدا کرد و آیا میشه مچ خدا رو بگیریم که یک حادثه از دستش در رفته باشه و اشتباه تقدیر کرده باشه؟!!! هرگز پیدا نخواهیم کرد که آیه فطور در سوره ملک اینو به ما یاد میده: «ما تَرى‏ فِي خَلْقِ الرَّحْمنِ مِنْ تَفاوُتٍ فَارْجِعِ الْبَصَرَ هَلْ تَرى‏ مِنْ فُطُورٍ» [سورة الملك (67): الآيات 1 الى 5
+ «داریم دیده میشیم! داریم شنیده میشیم!»
آنچه در آفاق و مُلک پیش آمده رو در این فیلم مستند واقعی، همه دیدیم، اما آنچه در انفس و ملکوت قلب خود شخص پیش میاد، چیزی است که فقط خودش میفهمه و خدای خودش «رَحيقٍ‏ مَخْتُومٍ»! بدنبال افکار و اقوال و اعمال و رفتارهای ماست که در درون و بیرون خودت، شاهد و ناظر کلام خدای مهربان خودت خواهی بود که داره باهات به این زیبایی حرف میزنه و راهنمایی‌ات میکنه «إِنَّ الْمُؤْمِنَ يُرَى يَقِينُهُ فِي عَمَلِهِ»! و اصلا شنیدن این کلام خدای مهربان لذتی غیر قابل وصف داره «تَلَذَّذُوا بِكَلَامِي وَ ذِكْرِي وَ حَدِيثِي».
اهل تدبر و تفکر در نشانه های آفاقی و انفسی خدای توانا، از اینگونه حوادث پیش اومده میتونن برای خودشون و برای حیات جاویدان خودشون بهره‌های با‌ارزش بی‌پایان ببرند!
حتی شنیدن این داستان نورانی، میتونه مکانیسم نورانی قلوب آماده رو فعال کنه! و فرهنگ صحیح بررسی و آنالیز مشکلات روزمره زندگی رو ترویج بنماید.
اهل نور، اهل «محاسبه نفس» هستند «مُحَاسِبِينَ لِأَنْفُسِهِمْ».


ایمان به غیب!

ایمان به غیب!
درسته که نمیدونیم حکمت خدا از این تقدیری که برای ما رقم زده – و ما خیلی ازش خوشمون نمیاد – چیه ، اما باور داریم خدای حکیم هر چی برامون تقدیر کنه درسته و به صلاحمونه، اینجوری تاویل‌ندانسته، تاویل‌شناس میشیم! : «وَ ما يَعْلَمُ تَأْوِيلَهُ إِلَّا اللَّهُ وَ الرَّاسِخُونَ فِي الْعِلْمِ» + مقاله مکانیسم نورانی، توضیح ذیل این آیه: «وَ الرَّاسِخُونَ فِي الْعِلْمِ».
لذا از خدا میخوایم به ما ایمان به غیبی عنایت کنه که نمیدونیم داستان چیه [تاویلش چیه ، اولش چیه] ولی هر چی هست برای ما خیر است « اللَّهُمَّ اجْعَلْنِي مِنَ‏ الَّذِينَ يُؤْمِنُونَ بِالْغَيْبِ». مهم اینه که بدونیم خدای ما از ما راضیه یا راضی نیست! «وَ عَجِبْتُ مِنْ عَبْدٍ لَا يَدْرِي أَنِّي رَاضٍ عَنْهُ أَمْ سَاخِطٌ عَلَيْهِ وَ هُوَ يَضْحَكُ»
فقط قلبی که معرفت به نور و ظلمتش پیدا میکنه، میتونه راضی به تقدیرات خدا بشه «عَصَيْتُكَ إِلَهِي كَيْفَ لَا أَطْلُبُ رِضَاكَ وَ قَدْ أَكْمَلْتَ عَقْلِي حَتَّى عَرَفْتُكَ وَ عَرَفْتُ الْحَقَّ مِنَ الْبَاطِلِ وَ الْأَمْرَ مِنَ النَّهْيِ وَ الْعِلْمَ مِنَ الْجَهْلِ وَ النُّورَ مِنَ الظُّلْمَة، خدايا تو را نافرمانى كردم چطور خشنودى تو را بدست نياوردم و حال اينكه خرد مرا كامل كردى تا تو و حق را از باطل، امر را از نهى، دانائى را از نادانى روشنى را از تاريكى بشناسم‏.»
فقط عقل وصل به نور میتونه جلوی اشتباهاتشو بگیره «اسْتَعْمِلْ عَقْلَكَ قَبْلَ أَنْ يَذْهَبَ فَمَنِ اسْتَعْمَلَ عَقْلَهُ لَا يُخْطِئُ وَ لَا يَطْغَى، خردت را بكار انداز پيش از آنكه از دست برود. هر كس عقلش را بكار اندازد خطا و سركشى نميكند.»

از دعاهای امیر المومنین علیه السلام:
الدُّعَاءُ فِيهِ‏ :
اللَّهُمَّ اجْعَلْنِي مِنَ‏ الَّذِينَ يُؤْمِنُونَ بِالْغَيْبِ وَ يُقِيمُونَ الصَّلاةَ وَ مِمَّا رَزَقْناهُمْ يُنْفِقُونَ‏
وَ اجْعَلْنِي عَلَى هُدًى مِنْكَ وَ لَقِّنِي لِكَلِمَاتِكَ الَّتِي لَقَّيْتَ آدَمَ وَ تُبْتَ عَلَيْهِ- إِنَّكَ أَنْتَ التَّوَّابُ الرَّحِيمُ‏
اللَّهُمَّ اجْعَلْنِي مِمَّنْ يُقِيمُ الصَّلَاةَ وَ يُؤْتِي الزَّكَاةَ وَ اجْعَلْنِي مِنَ الْخَاشِعِينَ فِي الصَّلَاةِ الَّذِينَ‏ لا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَ لا هُمْ يَحْزَنُونَ‏
اللَّهُمَّ اجْعَلْنِي مِنَ‏ الصَّابِرِينَ الَّذِينَ إِذا أَصابَتْهُمْ مُصِيبَةٌ قالُوا إِنَّا لِلَّهِ وَ إِنَّا إِلَيْهِ راجِعُونَ‏ وَ اجْعَلْ عَلَيَّ صَلَاةً مِنْكَ وَ رَحْمَةً وَ اجْعَلْنِي مِنَ الْمُهْتَدِينَ
اللَّهُمَّ ثَبِّتْنِي‏ بِالْقَوْلِ الثَّابِتِ فِي الْحَياةِ الدُّنْيا وَ فِي الْآخِرَةِ وَ لَا تَجْعَلْنِي مِنَ الظَّالِمِينَ
اللَّهُمَّ اجْعَلْنِي مِنَ‏ الَّذِينَ تَتَوَفَّاهُمُ الْمَلائِكَةُ طَيِّبِينَ يَقُولُونَ سَلامٌ عَلَيْكُمْ ادْخُلُوا الْجَنَّةَ بِما كُنْتُمْ تَعْمَلُونَ‏
اللَّهُمَّ اجْعَلْنِي مِنَ‏ الَّذِينَ صَبَرُوا وَ عَلى‏ رَبِّهِمْ يَتَوَكَّلُونَ‏
اللَّهُمَ‏ آتِنا فِي الدُّنْيا حَسَنَةً وَ فِي الْآخِرَةِ حَسَنَةً وَ قِنا عَذابَ النَّارِ وَ اجْعَلْنِي مِنَ‏ الَّذِينَ اتَّقَوْا وَ الَّذِينَ هُمْ مُحْسِنُونَ‏- سُبْحانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ‏ فَاسْتَجِبْ لِي وَ نَجِّنِي مِنَ النَّارِ يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ
اللَّهُمَّ اجْعَلْنِي مِنَ‏ الْمُخْبِتِينَ- الَّذِينَ إِذا ذُكِرَ اللَّهُ وَجِلَتْ قُلُوبُهُمْ وَ الصَّابِرِينَ عَلى‏ ما أَصابَهُمْ وَ الْمُقِيمِي الصَّلاةِ وَ مِمَّا رَزَقْناهُمْ يُنْفِقُونَ‏
اللَّهُمَّ اجْعَلْنِي مِنَ‏ الَّذِينَ هُمْ فِي صَلاتِهِمْ خاشِعُونَ- وَ الَّذِينَ هُمْ عَنِ اللَّغْوِ مُعْرِضُونَ- وَ الَّذِينَ هُمْ لِلزَّكاةِ فاعِلُونَ وَ الَّذِينَ هُمْ لِفُرُوجِهِمْ حافِظُونَ- إِلَّا عَلى‏ أَزْواجِهِمْ أَوْ ما مَلَكَتْ أَيْمانُهُمْ فَإِنَّهُمْ غَيْرُ مَلُومِينَ‏
اللَّهُمَّ اجْعَلْنِي مِنَ الْوَارِثِينَ- الَّذِينَ يَرِثُونَ الْفِرْدَوْسَ هُمْ فِيها خالِدُونَ وَ الَّذِينَ‏ هُمْ مِنْ خَشْيَتِهِ مُشْفِقُونَ
اللَّهُمَّ إِنَّكَ جَعَلْتَنِي مِنَ الَّذِينَ هُمْ بِآيَاتِكَ يُؤْمِنُونَ- وَ الَّذِينَ هُمْ بِرَبِّهِمْ لا يُشْرِكُونَ‏ فَاجْعَلْنِي مِنَ‏ الَّذِينَ يُؤْتُونَ ما آتَوْا وَ قُلُوبُهُمْ وَجِلَةٌ أَنَّهُمْ إِلى‏ رَبِّهِمْ راجِعُونَ
اللَّهُمَّ اجْعَلْنِي مِنْ جُنْدِكَ فَإِنَّ جُنْدَكَ هُمُ الْغَالِبُونَ اللَّهُمَّ اسْقِنِي مِنَ الرَّحِيقِ الْمَخْتُومِ- خِتامُهُ مِسْكٌ وَ فِي ذلِكَ فَلْيَتَنافَسِ الْمُتَنافِسُونَ
اللَّهُمَّ اسْقِنِي‏ مِنْ تَسْنِيمٍ عَيْناً يَشْرَبُ‏ بِهَا الْمُقَرَّبُونَ‏
اللَّهُمَ‏ إِنِّي ظَلَمْتُ نَفْسِي‏وَ إِلَّا تَغْفِرْ لِي وَ تَرْحَمْنِي أَكُنْ مِنَ الْخاسِرِينَ
اللَّهُمَّ سُؤَالِيَ التَيْسِيرُ بَعْدَ التَّعْسِيرِ وَ أَنْ تَجْعَلَ لِي أَجْراً غَيْرَ مَمْنُونٍ- رَبَّنا إِنَّنا سَمِعْنا مُنادِياً يُنادِي لِلْإِيمانِ أَنْ آمِنُوا بِرَبِّكُمْ فَآمَنَّا رَبَّنا فَاغْفِرْ لَنا ذُنُوبَنا وَ كَفِّرْ عَنَّا سَيِّئاتِنا وَ تَوَفَّنا مَعَ الْأَبْرارِ- رَبَّنا وَ آتِنا ما وَعَدْتَنا عَلى‏ رُسُلِكَ وَ لا تُخْزِنا يَوْمَ الْقِيامَةِ إِنَّكَ لا تُخْلِفُ الْمِيعادَ
اللَّهُمَّ اجْعَلْنِي مِنَ الَّذِينَ يُوفُونَ بِعَهْدِكَ‏ وَ لا يَنْقُضُونَ الْمِيثاقَ‏ وَ مِنَ‏ الَّذِينَ يَصِلُونَ ما أَمَرَ اللَّهُ بِهِ أَنْ يُوصَلَ وَ يَخْشَوْنَ رَبَّهُمْ وَ يَخافُونَ سُوءَ الْحِسابِ‏
اللَّهُمَّ اجْعَلْنِي مِنَ‏ الَّذِينَ صَبَرُوا ابْتِغاءَ وَجْهِ رَبِّهِمْ وَ أَقامُوا الصَّلاةَ وَ أَنْفَقُوا مِمَّا رَزَقْناهُمْ سِرًّا وَ عَلانِيَةً وَ يَدْرَؤُنَ بِالْحَسَنَةِ السَّيِّئَةَ وَ مِمَّنْ جعلنا [جَعَلْتَ‏] لَهُمْ عُقْبَى الدَّارِرَبَّنا آتِنا فِي الدُّنْيا حَسَنَةً وَ فِي الْآخِرَةِ حَسَنَةً وَ قِنا عَذابَ النَّارِ.

«مرکز مشاوره درس زندگی»

«اَلْمِرآةُ الَّتي يَنْظُرُ الاِنْسانُ فيها إلى أَخْلاقِهِ هِيَ النّاسُ»
«فَلْيَنْظُرِ الْإِنْسانُ إِلى‏ طَعامِهِ»

چقدر این عکس زیبا و با مفهوم است!

با حوادث خودتو چک کن !
با حوادث قلبتو چک کن ببین اون تو چه خبره!
دیدی بعضی ها مدام تو آینه خودشونو چک میکنن!

خودآزمایی !!!
حوادث فرصت خودآزمایی برای ما ایجاد میکنند تا ببینیم چقدر حسودیم !!!

فقط عقل وصل به نور میتونه جلوی اشتباهاتشو بگیره
«فَمَنِ اسْتَعْمَلَ عَقْلَهُ لَا يُخْطِئُ وَ لَا يَطْغَى»
نور عقل وصل به نور فرشته نگهبان، راه ریفرش کردن قلب سلیم است!

اشتراک گذاری مطالب در شبکه های اجتماعی